Wat is het verschil tussen redactie en correctie?

Als je een non-fictieboek gaat schrijven, komt er een moment (liever vroeger dan later 😉 ) dat je gaat nadenken over de redactie van je boek. Maar heb je naast redactie ook nog correctie nodig? En wat is eigenlijk het verschil tussen redactie en correctie? Binnen een paar minuten weet je het precies!

Corrigeren van een boek

Laat ik beginnen met corrigeren, want dat is het makkelijkste uit te leggen. Correctie is de laatste check voordat je manuscript wordt doorgestuurd naar de drukker (in het geval van een boek dat verschijnt bij een uitgeverij). Hierbij gaat het om de puntjes op de i. Er wordt niet meer gekeken naar de inhoud. Een corrector kijkt dus alleen naar de vorm:

 • Staan er nog spelfouten?
 • Zijn er nog grammaticale fouten?
 • Klopt alle interpunctie?
 • Staan er geen gekke afbrekingen (bijvoorbeeld: stor[-]ing i.p.v. sto[-]ring)
 • Zijn de alinea’s juist ingesprongen?
 • Hoerenjongen, weduwen en wezen

 

Redigeren van een boek

Bij het redigeren van een boek wordt er niet alleen naar de vorm gekeken (jep, een redacteur kijkt óók naar de spelling en grammatica van je manuscript), maar ook naar de inhoud. Bij een uitgeverij heet dit ook wel persklaarmaken. Een redacteur kijkt met je mee naar de opbouw, structuur, logica en leesbaarheid van je non-fictieboek. Denk hierbij aan:

 • Volgen alinea’s x en y elkaar lekker op?
 • Begrijpt de lezer wat je bedoelt met deze formulering?
 • Welke informatie ontbreekt nog voor de lezer?
 • Is de rode draad wel helder in hoofdstuk z?
 • Komt je boodschap zo wel op de juiste manier over?

 

Lichte vs. zware redactie

Er zit echter wel een verschil tussen lichte en zware redactie, dus let goed op wat jouw boek nodig heeft. Heb je alleen nog maar geschreven en heeft er nog niemand naar je tekst gekeken of met je meegelezen? Dan heb je zware redactie nodig.
Een redacteur kijkt bij zware redactie naar de grotere ‘bouwblokken’ van je boek: zijn je hoofdstukken logisch opgebouwd, ontbreekt er nog informatie, klopt de structuur wel? Spelling en grammatica komen hier dus niet aan de orde, het gaat eerst om het verhaal, de opbouw en de structuur helder te hebben. De details volgen later. 😉
Heb je je boek geschreven met een schrijfcoach of met enige andere vorm van schrijfbegeleiding? Grote kans dat het dan wel goed zit met de opbouw en structuur van je manuscript. Wat je dan nodig hebt, is lichte redactie. Lichte redactie zoomt al wat meer in op de details en kijkt ook naar alineaopbouw, leesbaarheid, tone of voice, formuleringen en zinsopbouw. De kleinere ‘blokjes’ voordat je manuscript wordt doorgezet naar de corrector.

Wat heb ik nodig: redacteur of corrector?

Wees dus kritisch als je manuscript (bijna) af is en je het door wilt sturen naar een redacteur of corrector. Denk niet te snel: ah, het is wel goed zo, nog even de puntjes op de i en hup naar de vormgever.
Kijk goed naar welke feedback je al hebt ontvangen op de inhoud en wat je manuscript nog nodig heeft. En echt: wees daar kritisch op. In sommige gevallen, bijvoorbeeld als je samenwerkt met een schrijfcoach, kan het zijn dat je manuscript al gelijk door kan naar een corrector, maar in de meeste gevallen heb je toch echt eerst een redacteur nodig!
Zowel redactie als correctie inschakelen voor je manuscript maakt je boek echt stukken beter, dus ik raad het je zeker aan!


Heb jij je manuscript al bijna af en ben je benieuwd naar wat een boekregisseur kan doen voor jouw boek? Komt goed uit. 😉 Ik heb regelmatig plekjes vrij voor een castingcall, dus ben je benieuwd: plan hier je gratis castingcall in.

Meer lezen?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.