5 websites voor als je géén taalheld bent

Taalgevoel. Je hebt het of je hebt het niet. Sommige mensen weten ‘gewoon’ hoe iets wordt geschreven, terwijl anderen al stilvallen bij woorden die eindigen op een d of een t. Gelukkig hoef je tegenwoordig geen boekenkast vol woordenboeken meer aan te schaffen, maar hebben we het internet. Hoera! Ben jij geen taalheld? Zet dan gauw deze vijf betrouwbare en handige websites in je favorietenlijstje, want hierna kun je niet meer zonder ze!

1: https://woordenlijst.org/

Je kent vast wel Het Groene Boekje. Tadaaa, dit is het online broertje ervan. Ik ben zelf erg fan van deze site, geen overbodige info, gewoon to the point spelling zonder te veel poeha. Alle officiële spellingen van Nederlandse woorden kun je hier terugvinden. Is het nou capuchino, cappuchino of cappuccino? Variateit of variëteit? En hoe schrijf je nou ook alweer het voltooid deelwoord van updaten? Woordenlijst.org heeft het antwoord!

woordenlijst.org

2: https://www.spellingsite.nu/

Spellingsite.nu is het resultaat van een samenwerking tussen Onze Taal en uitgeverij Prisma. Je kunt hier de spelling van Nederlandse woorden vinden, maar ook waarom die woorden zo gespeld worden. Kortom, bij elk zoekresultaat verschijnt er een link naar de bijbehorende spellingsregels. Als je zoekt op barbecue, vind je dus niet alleen alle vormen (meervoud, verkleinvorm), maar ook hoe je combinaties schrijft: barbecuesaus. Klik op de link (spellingsregel 49) en leer meteen hoe je Engelse woorden in samenstellingen schrijft: aan elkaar, met een streepje (koppelteken) ertussen of los. Handig! 😉

spellingsite.nu

3: https://www.vandale.nl/

Houd je meer van traditioneel, dan kun je natuurlijk ook terecht bij de online versie van de Dikke Van Dale. (Niet zo gek dat ik deze noem, aangezien de connectie tussen mij en Van Dale… ;)) Ook al typ je in het zoekvak een fout gespeld woord, dan nog tovert de site de juiste spelling tevoorschijn, zie hieronder. Het enige nadeel van deze site: het laat niet alle woorden zien. Wil je toegang tot alle woorden (up-to-date en alles) voor een jaar lang: dan kost het je 75 piek. Maar in de gratis versie vind je gelukkig ook al genoeg antwoorden op je spellingsvragen. 😉

vandale.nl

4: https://onzetaal.nl/taaladvies/

De taaladviespagina’s van Onze Taal zijn ook echt een van mijn favorieten. Want spelling gaat verder dan weten uit welke klinkers en medeklinkers een woord bestaat. Wanneer gebruik je hun en hen, is het te allen tijde of ten alle tijde, en hoe werkt het kofschip? Hier wordt vaak op gezocht, dus heeft Onze Taal ze gebundeld op één pagina: https://onzetaal.nl/taaladvies/populair/. Een woord kan meerdere spellingen hebben met verschillende betekenissen, zoals tenminste en ten minste. Helder en overzichtelijk met enkele voorbeeldzinnen weet je gelijk waar je aan toe bent!

onzetaal.nl/taaladvies

5: https://taaladvies.net/

Tot slot is de taaladviessite van de Taalunie ook eentje om te onthouden. Hoofdletters, grammatica, haakjes, merknamen, lidwoorden en woordtekens zoals de apostrof en het trema. Alles komt hier aan bod. Is het Anjas tas of Anja’s tas? Zoiezo of sowieso? Enige of enigste? Het antwoord vind je hieronder. 😉

taaladvies.net

De spelling van Nederlandse woorden kan erg lastig zijn, maar als je weet waar je moet zoeken, scheelt het al een hoop! Wil je echt tijd besparen met opzoeken en het aan iemand overlaten die alle spelfouten in je tekst uit de weg ruimt en deze weer foutloos terug opstuurt naar je? Dan weet je me te vinden! 😉

Bericht bekijken

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.