blog-kerst-nieuwjaar-met-of-zonder-hoofdletter

Kerst & nieuwjaar: met of zonder hoofdletter?

Fijne dagen hè!” “Tot in het nieuwe jaar!” “Prettige kerstdagen!” Of toch: “Prettige Kerstdagen!“? Het is weer zover: het einde van het jaar, dus alle wensen vliegen je rond de oren. Maar hoe zit het nou met de feestdagen en de spelling ervan: met of zonder hoofdletter? Geen ellenlang verhaal, maar lekker kort, overzichtelijk en krachtig. Dan weet je meteen waar je aan toe bent, zo aan het einde van 2018. 😉

Officieel = hoofdletter

Als je de officiële spelling (het ‘Groene Boekje’) wilt volgen, krijgt alleen het (religieuze) feest zelf een hoofdletter:

Kerstmis

Alle andere vormen of samenstellingen met deze feestdag verliezen meteen de hoofdletter. Dus heb je het over een kerstgedicht, kerstavond, eerste kerstdag, tweede kerstdag, etc.

Formeel vs informeel

Het verschil zit ‘m in formeel en informeel. Verwijs je naar het ‘formele’ feest, dan schrijf je Kerstmis met een hoofdletter. Verwijs je naar de ‘informele’ feestdag, dan schrijf je eerste kerstdag zonder hoofdletters. Vergelijk Werelddierendag en dierendag. Maar ja, waar ligt precies die grens tussen formeel en informeel? Je kunt Eerste Kerstdag namelijk ook formeel zien als de eerste officiële dag van Kerstmis.

Soepelere regels

Ik kan me dan ook persoonlijk meer vinden in de richtlijnen van Onze Taal. De namen van feestdagen krijgen een hoofdletter, de samenstellingen die niet per se verwijzen naar de feestdag zelf niet. Dus:

Kerstmis, Eerste Kerstdag, Tweede Kerstdag, Kerstfeest, Kerstochtend, Kerstavond

Maar:

kerstcadeau, kerstdiner, kerstkaart, kerstinkopen, kerstvakantie

Fijne kerstdagen en een gelukkig …?

Nieuwjaar is een stuk makkelijker. Verwijs je naar de feestdag op 1 januari, dan schrijf je Nieuwjaar met hoofdletter. Verwijs je naar het nieuwe jaar dat binnenkort van start gaat, dan schrijf je nieuwjaar zonder hoofdletter.

En als je het écht niet meer weet?

PRETTIGE KERSTDAGEN EN EEN GELUKKIG NIEUWJAAR! 😉

Meer lezen over de spelling van feestdagen? Klik hier.

Bronnen: Onze Taal 1 & 2

Doe mee met de conversatie

2 reacties

    1. Goeie vraag! 😉 Alleen ‘Nieuwjaar’ – als je verwijst naar de officiële feestdag op 1 januari – wordt volgens het Groene Boekje met een hoofdletter geschreven. In alle andere gevallen is het dus zonder hoofdletter: ‘oud en nieuw’. Dat geldt ook voor ‘kerst’ en ‘met kerst en nieuw’.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.