blog-spreek-de-taal-van-metal

Spreek de taal van… metal

Al weken val ik familie, vrienden, collega’s en iedereen die het maar wil horen lastig met mijn enthousiasme voor vanavond. Een lange avond vol met de beste hardcorebands in Melkweg te Amsterdam. Hardcore? Boenkaboenka? Nee. Een stroming binnen het muziekgenre metal. Metal. Een underdog in de muziek. Met een eigen taaltje. Hoe je die taal spreekt? Simpel.

!LEESWAARSCHUWING!

>>> Ben jij eigenaar van een Metallica-shirt of Iron Maiden-shirt dat je bij de H&M hebt gekocht? Ga hier dan niet mee pronken! Ik herhaal: niet mee pronken tegenover een diehardmetalfan. Met Metallica en Iron Maiden ben je opgegroeid, dat is misschien je basis, maar het maak je niet instant ruig, cool of metal. Je herkent dan ook meteen de wannabe’s en de real deal. <<<

Headbangen

Laat je hoofd meedeinen op het ritme van de muziek. Hoe sneller het tempo, hoe sneller je hoofd op en neer gaat. In het publiek én op het podium. Dit is een chille manier om te laten zien dat je de muziek vet vindt, zonder je leven te riskeren in de pit.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=LJU4332BFLY]

Moshpits & circlepits

Laten we niet rond de pit pot draaien. Een metalliefhebber heeft geen gevoel in zijn heupen. Niet zoals een Shakira of een Dua Lipa. Dus laat andere lichaamsdelen in het rond vliegen. Voeten schoppen in het rond en armen slaan om zich heen. De muziek zorgt voor energie en met die energie moet wat worden gedaan. Into the mosh pit! Oh, en als iedereen rondjes gaat rennen in een cirkel, dan noemen ze dat een circlepit. Simpel.

Wall of death

De makkelijkste van allemaal. Je kiest een kant: links of rechts. Er ontstaat een gat in de zaal. De frontman/-vrouw of een ander bandlid telt af. En ren op elkaar af. Clash! Simpel.

Crowdsurfen & stagediven

Crowdsurfen is tweerichtingsverkeer. Of je gaat van achter naar voor, richting de eerste rij. Of, als de bewaking het toelaat, spring je vanaf het podium – jawel, stagedivend – in het publiek, waarna je vaak crowdsurfend verder wordt gedragen. De beste stagedive ooit? Eddie Vedder, Pearl Jam, Pinkpop. Simpel.

Metal horns

Tijdens alle hierboven genoemde activiteiten ben je stil. Je juicht of je schreeuwt oerkreten of je probeert mee te grunten met de songteksten, maar je houdt je mond over wat er vandaag op het werk is gebeurd. Interesseert niemand. Je bent hier voor de muziek. Dus maak een vuist en steek alleen je wijsvinger en pink op. En gooi die arm in de lucht. Gegarandeerd succes.

Metalliefhebbers zijn dan ook mensen van weinig woorden. Daden zeggen meer. Door te headbangen, laat je je goedkeuring zien. Door in de pit te staan, laat je je toewijding zien. De wall of death laat zien dat je over lijken gaat. Crowdsurfers en stagedivers staan gewoon graag in de schijnwerpers.

Kom je een metalfan tegen op straat? Geen probleem. De meeste metalheads doen geen vlieg kwaad. Ikzelf ben het levende bewijs. 😉

P.S. Wil je toch woorden gebruiken? Houd het dan bij stevige riffs, ruige gitaarsolo’s, krachtige drums, brute breakdowns, zware grunts en strakke liveshow. Simpel. 😉

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.