blog-maakt-slechte-spelling-onaantrekkelijk

Maakt slechte spelling onaantrekkelijk?

Stel je voor: je bent op een date en in het restaurant hoor je jezelf zeggen: “ze is kleiner als mij”, waarop je date reageert met: “dan ik”. Grote kans dat de persoon tegenover je een stuk minder aantrekkelijk is dan twee minuten geleden. Tenzij je misschien een taalnerd bent zoals ik. 😉 Maar de kans is nog groter dat je date dat ook van jou vindt. Zijn taalfouten echt zulke romantische afknappers of lijkt het maar zo?

Online dating

Het is voor vele singles tegenwoordig niet meer uit hun leven weg te denken: online dating. Of dat nou via apps gaat zoals Tinder of Badoo, of via websites als relatieplanet.nl of Lexa; alles is mogelijk. Om de ware te vinden. Of om nieuwe mensen te ontmoeten. Of gewoon voor de lol. De redenen dat mensen zich aanmelden voor online dating zijn uiteenlopend. Maar één ding is zeker: online dating is overal en voor iedereen. Er zijn daarom ook speciale nichemarkten, zoals daten voor jongeren, senioren, heteroseksuelen, homoseksuelen, alleenstaanden met kinderen, vreemdgangers, praktisch opgeleiden, theoretisch opgeleiden, en ga zo maar door. De eerste stap is je profielfoto in orde maken, dan pas wordt er naar de inhoud gekeken. Maar dan nog kan een potentiële date afhaken.

De meest voorkomende afknappers

Er zijn genoeg variabelen waardoor een profielbezoeker van gedachten kan veranderen. Op online datingprofielen kijken we vooral naar de foto, de leeftijd, het beroep en de hobby’s. Als er sprake is van slechte persoonlijke hygiëne, dan haken we af. Dit geldt ook voor seksuele toespelingen en narcistische uitspraken. Uit verschillende onderzoeken (bronnen: zie hieronder) kwam er nog een verrassende factor naar voren: taalfouten. Spelling- en/of grammaticafouten leiden in vele gevallen tot afwijzing. Vrouwen doen dit iets vaker dan mannen, maar toch is de meerderheid het eens: slechte spelling maakt onaantrekkelijk.

Waarom mensen dan afhaken

De reden dat mensen wegens taalfouten in de profieltekst afhaken, heeft niet per se iets te maken met een grote liefde voor taal. Fouten als hun maken en ik vindt worden namelijk niet alleen vergeleken met een gebrek aan scholing, maar ook met luiheid. Je kunt het vergelijken met een werkgever die jouw cv en motivatiebrief leest en daarbij op vele spelfouten stuit. Het geeft voor die werkgever aan dat je werkhouding niet nauwkeurig is en te gehaast. Anders had je wel de tijd genomen om de documenten te controleren voordat je ze opstuurde. Een correct geschreven tekst laat zien dat je er tijd en moeite in hebt gestoken. Iets wat erg wordt gewaardeerd, en niet alleen door werkgevers dus! 😉

Twijfel jij te veel bij spellingregels en maak je vaak dezelfde fouten? Laat dan je tekst door mij controleren! Stuur me een berichtje en ik help je met het perfectioneren van jouw tekst! 😉 Like en volg TAALhoed via Facebook als je meer wilt weten over foutloze teksten en interessante taalweetjes!

Bronnen: The Washington PostHealthy WaySinglessiteGrazia

Doe mee met de conversatie

2 reacties

  1. Nou inderdaad. Ik date op dit moment met iemand die steeds me schrijft in plaats van mij/mijn, en hoe gaat het met jouw, en me zus heb…..
    Ik erger mij vreselijk aan zijn taalgebruik.

    1. Aj Jesy, dat lijkt me ook vrij onaantrekkelijk. 😉 Zijn er toch nog vele vervolgdates gekomen, slechte-spellingoverstijgend misschien?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.