7-tips-voor-een-ijzersterke-tekst

7 tips om een ijzersterke tekst te schrijven

De eindexamens staan weer voor de deur en dat betekent voor een hoop scholieren (en ouders): zenuwen, spanning en slapeloze nachten. Keihard studeren om vervolgens weer alles te vergeten zodra je het examenlokaal verlaat. Of toch niet? Onderstaande tips zijn namelijk niet alleen waardevol voor eindexamenkandidaten Nederlands, maar juist ook voor bloggers, (web)tekstschrijvers, content marketeers, ondernemers … Kortom, iedereen die een ijzersterke tekst wil schrijven.

Tip 1: ken de verschillende tekstsoorten en schrijfdoelen

Meer dan logisch, maar deze tip wordt zo vaak vergeten. Schrijf je een betoog of juist een beschouwing? Wil je de lezer informeren, overtuigen of amuseren? Denk hier goed over na voordat je begint met schrijven en houd ook aan je keuzes vast. Ga niet plots midden in je tegenargument een grapje maken om de lezer te laten lachen. Je boodschap komt niet aan en het is alleen maar verwarrend voor de lezer. Niet doen dus. 😉

Tip 2: maak eerst een kladversie

Na het vaststellen van de tekstsoort en het schrijfdoel begin je aan de kladversie. Deze versie mag iets ‘ruiger’ zijn en dus nog enkele imperfecties bevatten. Begin bij de ruggengraat van je tekst: je titel, en werk van hieruit naar de tussenkopjes. Ga verder met de inleiding van je tekst en bedenk ook alvast een slot. Zo houd je de structuur van je tekst helder, omdat je niet gelijk de diepte induikt en de rode draad verliest. Je weet waar je verhaal naartoe gaat, waardoor het overzichtelijk blijft. En daar houdt elke lezer van.

Tip 3: let op kernzinnen en signaalwoorden

Je wilt een punt maken en dit op een duidelijke manier overbrengen aan de lezer. Maak dus gebruik van kernzinnen en signaalwoorden. Zij geven de verbanden aan en zorgen voor een beter tekstbegrip bij de lezer. Het gebruik hiervan zorgt niet alleen voor vorm en structuur, maar ook voor een betere leesbaarheid. Kernzinnen plaats je vaak aan het begin of aan het eind van een alinea. Denk bij signaalwoorden aan maar/echter, ook/tevens, integendeel, bovendien en kortom.

Tip 4: pas op met citaten

Citaten kunnen veel toevoegen aan je tekst. Maar gebruik ze niet in overvloed, want dat maakt je tekst niet beter leesbaar en laat de lezer twijfelen aan je kennis en expertise. Als je zelf zoveel weet, waarom gebruik je dan zo vaak andermans woorden? Gebruik citaten alleen als je het zelf niet beter kunt zeggen. Bijvoorbeeld bij een definitie van een begrip. Controleer wel altijd goed de bron waar je het citaat vandaan haalt. Tien jaar geleden kwam je ook niet weg met een referentie naar Wikipedia en vandaag de dag geldt dat nog steeds niet.

Tip 5: wijd niet (te veel) uit en blijf bij het onderwerp

Je deed het als scholier ook: een ellenlang antwoord schrijven op een vraag waardoor de docent tijdens het nakijken niet meer wist wat je nou eigenlijk wilde zeggen en het fout rekende. Herkenbaar voor iedereen die weleens leest. Wijd dus niet te veel uit en blijf bij het onderwerp. Dat komt alleen maar ten goede aan het doel van de tekst, wat dat ook is. 😉

Tip 6: vermijd taalfouten

Oké, oké, op het eindexamen Nederlands kunnen er maar maximaal vier scorepunten worden afgetrokken voor incorrecte formuleringen en onjuist taalgebruik. Euh, wat? Denk aan verkeerde zinsvolgordes en spelfouten. Maar die vier punten kunnen juist het verschil maken tussen een voldoende en een onvoldoende. Slagen of zakken. Hetzelfde geldt voor de lezer van jouw tekst. Hij of zij kan juist door een spelfout of een kromme zin afhaken en besluiten niet verder te lezen, jouw product niet te kopen of jouw blog niet meer te volgen. En geloof me, mensen struikelen vaak genoeg over een klein detail. Dus vermijd taalfouten en zorg ervoor dat je een foutloze tekst schrijft.

Tip 7: lees alles achteraf nog eens rustig over

Maak gebruik van de luxe waar scholieren tijdens hun eindexamen niet over beschikken: tijd. Laat een tekst dus gerust een nachtje of zelfs een paar dagen sudderen. Zodat je met een frisse blik je tekst kunt optimaliseren. Begin dus ook op tijd met het schrijven als je een deadline hebt. Van haasten is er nog nooit een ijzersterke tekst op papier gekomen. 😉

Ga met deze tips aan de slag en maak jouw eigen ijzersterke tekst! Wil je meer weten over het schrijven van een stevige tekst? Volg me dan ook zeker op Facebook of stuur me een berichtje!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.